Wyszukiwarka


Olej z wątroby rekina – co to jest, jakie ma właściwości i zastosowanie

Olej z wątroby rekina to cenny składnik od dawna wykorzystywany w wielu kulturach, stanowiący dobre uzupełnienie zbilansowanej diety. Przekonaj się, jakie ma właściwości i jak go przyjmować.

Olej z wątroby rekina wzmacnia odporność. Sprawdź, jakie ma właściwości i na co pomaga. Żółte kapsułki z olejem z wątroby rekina na drewnianej łyżce na niebieskim tle.

Spis treści:

  1. Czym jest olej z wątroby rekina?
  2. Olej z wątroby rekina – właściwości
  3. Na co mają wpływ kwasy DHA i witamina D, znajdujące się w oleju z wątroby rekina?
  4. Czy istnieją ograniczenia do spożywania oleju z wątroby rekina?
  5. Tran z rekina? Nie istnieje taki produkt
  6. Tran z dorsza czy olej z rekina?
  7. Kontrowersje dotyczące pozyskiwania oleju z wątroby rekina

Czym jest olej z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina jest pozyskiwany z wątroby niektórych gatunków rekinów. Jest on bogaty w składniki, takie jak alkiloglicerole i skwalen. Dzięki swoim właściwościom, olej z wątroby rekina stał się przedmiotem zainteresowania naukowców oraz firm farmaceutycznych.

Olej z wątroby rekina – właściwości

Najcenniejszymi składnikami oleju z wątroby rekina są alkiloglicerole, które naturalnie znajdują się też w mleku matki czy szpiku kostnym.[1] W oleju ponadto jest też skwalen, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu. W dużych ilościach znajduje się między innymi w skórze.[2] Ponadto olej z wątroby rekina jest też bogatym źródłem innych cennych dla organizmu składników, jak:

To bardzo ważne składniki dla organizmu czy, jak ma to miejsce w przypadku witaminy D, wspierania odporności.

Na co mają wpływ kwasy DHA i witamina D, znajdujące się w oleju z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina dostarcza organizmowi cenne składniki, takie jak kwasy omega -3 (DHA) oraz witamina D. Kwasy omega-3 pochodzenia rybnego (m.in. DHA) wspierają dobre widzenie i pracę mózgu, a witamina D ma wpływ na wspieranie odporności oraz prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci.[3]

Czy istnieją ograniczenia do spożywania oleju z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina jest bezpieczny do spożycia. Istnieją jednak, tak jak w przypadku każdego preparatu, pewne ograniczenia. Chociaż olej z wątroby rekina jest bogatym źródłem witamin A i D oraz kwasów omega-3, nadmierne spożycie tych substancji może prowadzić do hiperwitaminozy lub nadmiernej podaży tych witamin[4].

Dodatkowo, ze względu na obawy dotyczące możliwej obecności szkodliwych substancji, takich jak rtęć i inne metale ciężkie, warto wybierać produkty od renomowanych, sprawdzonych producentów, którzy testują je pod kątem czystości i bezpieczeństwa.

Sprawdź: jak stosować olej z wątroby rekina dla dzieci.

Tran z rekina? Nie istnieje taki produkt

Mimo że w internecie możesz natrafić na określenia typu „tran z rekina” czy “tran z wątroby rekina”, warto podkreślić, że są one błędne. Właściwszym określeniem jest „olej z wątroby rekina”. Terminologia ta odzwierciedla nie tylko dokładne pochodzenie oleju, ale również jego unikalny skład i właściwości, różniące się od tradycyjnego tranu.

Tran z dorsza czy olej z rekina?

Tran czy olej z wątroby rekina – co jest lepsze dla organizmu? Chociaż tran z dorsza jest dobrze znany i ceniony za swoje właściwości, zwłaszcza bogactwo witamin A i D oraz kwasów omega-3, olej z wątroby rekina oferuje unikalne składniki, takie jak alkiloglicerole i skwalen, które nie występują w tranie z dorsza. Dzięki temu olej z rekina może być cennym uzupełnieniem diety, szczególnie dla osób, chcących włączyć do swojej suplementacji te składniki.

Kontrowersje dotyczące pozyskiwania oleju z wątroby rekina

Pomimo że olej z wątroby rekina znany jest od dziesiątek lat, pozyskiwanie go nadal budzi spore kontrowersje ze względu na wpływ na populacje rekinów i ekosystemy morskie. Rekiny rozmnażają się wolno, co sprawia, że intensywne łowienie może zagrażać ich przetrwaniu. Zwiększone zapotrzebowanie na olej skłania do refleksji nad metodami łowienia i koniecznością zrównoważonego rybołówstwa. Ze względu na to, że olej z wątroby rekina jest cenny dla organizmu, warto jednak szukać najlepszych rozwiązań jego pozyskiwania.

Przypisy:

[1] https://www.researchgate.net/publication/307205455_Shark_Liver_Oil_A_Revie

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6253993/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9051716/

[4] https://www.researchgate.net/publication/343908253_Hypervitaminosis_A_Following_the_Ingestion_of_Fish_Liver_Report_on_3_Cases_from_the_Poison_Control_Center_in_Marseille

Redakcja Iskial

Może Cię zainteresować

Dieta śródziemnomorska – poznaj zasady najzdrowszego modelu żywienia i najważniejsze produkty

Dieta śródziemnomorska – poznaj zasady najzdrowszego modelu żywienia i najważniejsze produkty

Dieta z regionu Morza Śródziemnego jest uważana za królową zdrowych diet. Przekonaj się, na czym polega dieta śródziemnomorska i jak wprowadzić jej zasady do codziennego stylu żywienia.

czytaj
Kwasy omega-3-6-9 – właściwości, źródła w diecie, zastosowanie i suplementacja

Kwasy omega-3-6-9 – właściwości, źródła w diecie, zastosowanie i suplementacja

Kwasy omega-3-6-9 to bardzo ważne składniki dla naszego organizmu. Przekonaj się, czym różnią się od siebie te kwasy i w jakich produktach możesz je znaleźć.

czytaj