Spis treści:
- Cynk – właściwości i znaczenie dla odporności
- Cynk na włosy, skórę i paznokcie
- Cynk w diecie – źródła i zapotrzebowanie
- Ile cynku dziennie potrzebujemy?
- Jak i kiedy suplementować cynk?
- Na co pomaga cynk i dlaczego jest tak ważny?
Cynk to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znany głównie z korzystnego wpływu na układ odpornościowy, odgrywa również kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci[1]. Dowiedz się, jakie są właściwości cynku, na co jest cynk i w czym można go znaleźć.
Cynk – właściwości i znaczenie dla odporności
Cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów, uczestniczącym w wielu procesach w organizmie. Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego[2]. Jednak odpowiada on nie tylko za odporność. Jest nieoceniony w dbaniu o skórę, włosy i paznokcie. Przekonaj się, jak dokładnie działa i gdzie się znajduje.
Cynk na włosy, skórę i paznokcie1
Włosy pozbawione odpowiedniej ilości tego pierwiastka stają się słabe i łamliwe. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy oraz paznokcie. Cynk pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz pomaga zachować zdrową skórę.
Cynk w diecie – źródła i zapotrzebowanie
Cynk można dostarczać organizmowi poprzez dietę, a także w suplementach. W jakich produktach jest cynk? Produkty bogate w cynk to przede wszystkim:
- mięso, w tym wołowina, wieprzowina,
- owoce morza, np. ostrygi, kraby,
- jaja,
- nasiona i orzechy, takie jak dynia, słonecznik,
- produkty pełnoziarniste[3].
Warto pamiętać, że wchłanianie cynku z jedzenia może być ograniczone przez niektóre substancje, takie jak kwas fitynowy obecny w produktach zbożowych[4]. To właśnie dlatego osoby stosujące dietę roślinną powinny zwracać szczególną uwagę na odpowiednią podaż cynku.
Ile cynku dziennie potrzebujemy?
Zalecana dzienna porcja cynku zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Dorośli mężczyźni powinni spożywać około 11 mg cynku dziennie, a kobiety 8 mg. W ciąży i podczas karmienia piersią zapotrzebowanie wzrasta[5].
Czasami może dochodzić jednak do łatwiejszego wypłukiwania cynku z organizmu. Co wypłukuje cynk z organizmu? Na przykład spożywanie alkoholu.
Jak i kiedy suplementować cynk?
Cynk jest często stosowany w suplementacji, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Często jest on łączony z innymi składnikami, takimi jak witamina C, witamina D czy selen. Kiedy brać cynk? Rano czy wieczorem? Cynk najlepiej przyjmować na czczo rano albo dopiero po kilku godzinach od zjedzenia posiłku.
Na co pomaga cynk i dlaczego jest tak ważny?
Cynk to jeden z kluczowych pierwiastków, który wpływa na wiele aspektów zdrowia: odporność, skórę, włosy, paznokcie1. Cynk w diecie powinien pochodzić z różnorodnych źródeł, takich jak mięso, owoce morza czy rośliny strączkowe. W przypadku zbyt małej ilości tego składnika w diecie warto rozważyć jego suplementację, bo, jak już pewnie widzisz, jest on niezwykle ważny dla całego organizmu.
Przypisy:
[1] Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
[2] Zinc, The Nutrition Source, https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/zinc/
[3] Foods high in zinc, Health Direct, https://www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-zinc
[4] B Lönnerdal, Dietary factors influencing zinc absorption, J Nutr. 2000 May;130(5S Suppl):1378S-83S. doi: 10.1093/jn/130.5.1378S., PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10801947/
[5] Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.) Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020