Spis treści:
- Kwasy tłuszczowe nienasycone – dlaczego są ważne?
- Kwasy omega 3, 6 i 9 – właściwości
- Nienasycone kwasy tłuszczowe – w jakich produktach?
- Kwasy omega – zastosowanie i suplementacja
Kwasy omega 3, 6, 9 są kluczowymi składnikami odżywczymi, pełniącymi ważną rolę w ludzkim organizmie. Należą one do kwasów tłuszczowych, które dzielą się na kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone.
Kwasy tłuszczowe nienasycone – dlaczego są ważne?
Kwasy tłuszczowe nasycone znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego i powinny być spożywane z umiarem. Zawierają je między innymi czerwone mięso, sery, masło, smalec.
Tymczasem kwasy tłuszczowe nienasycone – zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone – są bardzo dobre dla naszego zdrowia i powinny być jednym z podstawowym elementów naszej diety. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne dla zdrowia, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć, co oznacza, że muszą być dostarczane z dietą. Do kwasów nienasyconych należą właśnie kwasy omega 3,6 oraz 9.
Kwasy omega 3, 6 i 9 – właściwości
Kwasy omega-3 i kwasy omega-6 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają kluczową rolę w naszym organizmie. Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.[1], [2]
Kwasy omega-9, choć nie są klasyfikowane jako niezbędne (ponieważ organizm może je syntetyzować), mają również znaczący wpływ na zdrowie, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania serca.
Nienasycone kwasy tłuszczowe – w jakich produktach?
1. Kwasy omega-3 – gdzie najwięcej ich znajdziemy? Bogatymi ich źródłami są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela czy sardynki, szczególnie obfitujące w kwasy omega-3. W czym jeszcze można znaleźć? Są one też w nasionach lnu, orzechach włoskich oraz w oleju lnianym.[3]
Kwasy omega-3 dzielą się na:
- ALA (kwas alfa-linolenowy) – znajduje się w olejach i nasionach,
- DHA (kwas dokozaheksaenowy) – znajduje się w rybach i produktach morskich.
2. Kwasy omega-6 znajdują się głównie w olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, olej kukurydziany i olej sojowy.
3. Kwasy omega-9 występują w oliwie z oliwek, orzechach ziemnych i awokado.
Kwasy omega – zastosowanie i suplementacja
Suplementacja kwasami omega-3, 6 i 9 może być rozważana w sytuacjach, gdy ich dostarczanie z dietą jest niewystarczające. Jeśli zastanawiasz się jakie wybrać kwasy omega-3, 6, 9, to warto kierować się składem preparatu. Ważne jest, aby sięgać po suplementy diety dobrej jakości.
Podsumowując, kwasy omega-3, 6 i 9 odgrywają ważną rolę we wspieraniu dobrego samopoczucia. Dostarczanie ich w odpowiednich proporcjach jest kluczowe, a ich źródła w diecie powinny być dobrze zróżnicowane. W sytuacji, gdy dieta nie dostarcza wystarczającej ilości tych kwasów, odpowiednia suplementacja może być pomocna. Warto zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie zwłaszcza u kobiet w ciąży oraz rozwijających się dzieci.
Przypisy:
[1] Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution, Harvard T.H. Chan School of Public Health https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
[2] Beneficial Outcomes of Omega-6 and Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Human Health: An Update for 2021, National Library od Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308533/
[3] Omega-3 Fatty Acids, National Institutes of Health https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/