Wyszukiwarka


Olej z wątroby rekina – co to jest, jakie ma właściwości i zastosowanie

Olej z wątroby rekina to cenny składnik od dawna wykorzystywany w wielu kulturach, stanowiący dobre uzupełnienie zbilansowanej diety. Przekonaj się, jakie ma właściwości i jak go przyjmować.

Olej z wątroby rekina wzmacnia odporność. Sprawdź, jakie ma właściwości i na co pomaga. Żółte kapsułki z olejem z wątroby rekina na drewnianej łyżce na niebieskim tle.

Spis treści:

  1. Czym jest olej z wątroby rekina?
  2. Olej z wątroby rekina – właściwości
  3. Na co mają wpływ kwasy DHA i witamina D, znajdujące się w oleju z wątroby rekina?
  4. Czy istnieją ograniczenia do spożywania oleju z wątroby rekina?
  5. Tran z rekina? Nie istnieje taki produkt
  6. Tran z dorsza czy olej z rekina?
  7. Kontrowersje dotyczące pozyskiwania oleju z wątroby rekina

Czym jest olej z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina jest pozyskiwany z wątroby niektórych gatunków rekinów. Jest on bogaty w składniki, takie jak alkiloglicerole i skwalen. Dzięki swoim właściwościom, olej z wątroby rekina stał się przedmiotem zainteresowania naukowców oraz firm farmaceutycznych.

Olej z wątroby rekina – właściwości

Najcenniejszymi składnikami oleju z wątroby rekina są alkiloglicerole, które naturalnie znajdują się też w mleku matki czy szpiku kostnym.[1] W oleju ponadto jest też skwalen, który jest bardzo ważny dla naszego organizmu. W dużych ilościach znajduje się między innymi w skórze.[2] Ponadto olej z wątroby rekina jest też bogatym źródłem innych cennych dla organizmu składników, jak:

To bardzo ważne składniki dla organizmu czy, jak ma to miejsce w przypadku witaminy D, wspierania odporności.

Na co mają wpływ kwasy DHA i witamina D, znajdujące się w oleju z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina dostarcza organizmowi cenne składniki, takie jak kwasy omega -3 (DHA) oraz witamina D. Kwasy omega-3 pochodzenia rybnego (m.in. DHA) wspierają dobre widzenie i pracę mózgu, a witamina D ma wpływ na wspieranie odporności oraz prawidłowy wzrost i rozwój kości u dzieci.[3]

Czy istnieją ograniczenia do spożywania oleju z wątroby rekina?

Olej z wątroby rekina jest bezpieczny do spożycia. Istnieją jednak, tak jak w przypadku każdego preparatu, pewne ograniczenia. Chociaż olej z wątroby rekina jest bogatym źródłem witamin A i D oraz kwasów omega-3, nadmierne spożycie tych substancji może prowadzić do hiperwitaminozy lub nadmiernej podaży tych witamin[4].

Dodatkowo, ze względu na obawy dotyczące możliwej obecności szkodliwych substancji, takich jak rtęć i inne metale ciężkie, warto wybierać produkty od renomowanych, sprawdzonych producentów, którzy testują je pod kątem czystości i bezpieczeństwa.

Sprawdź: jak stosować olej z wątroby rekina dla dzieci.

Tran z rekina? Nie istnieje taki produkt

Mimo że w internecie możesz natrafić na określenia typu „tran z rekina” czy “tran z wątroby rekina”, warto podkreślić, że są one błędne. Właściwszym określeniem jest „olej z wątroby rekina”. Terminologia ta odzwierciedla nie tylko dokładne pochodzenie oleju, ale również jego unikalny skład i właściwości, różniące się od tradycyjnego tranu.

Tran z dorsza czy olej z rekina?

Tran czy olej z wątroby rekina – co jest lepsze dla organizmu? Chociaż tran z dorsza jest dobrze znany i ceniony za swoje właściwości, zwłaszcza bogactwo witamin A i D oraz kwasów omega-3, olej z wątroby rekina oferuje unikalne składniki, takie jak alkiloglicerole i skwalen, które nie występują w tranie z dorsza. Dzięki temu olej z rekina może być cennym uzupełnieniem diety, szczególnie dla osób, chcących włączyć do swojej suplementacji te składniki.

Kontrowersje dotyczące pozyskiwania oleju z wątroby rekina

Pomimo że olej z wątroby rekina znany jest od dziesiątek lat, pozyskiwanie go nadal budzi spore kontrowersje ze względu na wpływ na populacje rekinów i ekosystemy morskie. Rekiny rozmnażają się wolno, co sprawia, że intensywne łowienie może zagrażać ich przetrwaniu. Zwiększone zapotrzebowanie na olej skłania do refleksji nad metodami łowienia i koniecznością zrównoważonego rybołówstwa. Ze względu na to, że olej z wątroby rekina jest cenny dla organizmu, warto jednak szukać najlepszych rozwiązań jego pozyskiwania.

Przypisy:

[1] Shark Liver Oil: A Review, Pranav Gupta, Kuldeep Singhal, Ashwani Kumar Jangra, Vinteshwari Nautiyal, Ashish Pandey, ResearchGate https://www.researchgate.net/publication/307205455_Shark_Liver_Oil_A_Review

[2] Biological and Pharmacological Activities of Squalene and Related Compounds: Potential Uses in Cosmetic Dermatology, National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6253993/

[3] Effects of vitamin D on bone density in healthy children: A systematic review, National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9051716/

[4] Hypervitaminosis A Following the Ingestion of Fish Liver: Report on 3 Cases from the Poison Control Center in Marseille, Corinne Schmitt, Romain Torrents, Nicolas Simon, Bastien Domangé, Luc de Haro, ResearchGate https://www.researchgate.net/publication/343908253_Hypervitaminosis_A_Following_the_Ingestion_of_Fish_Liver_Report_on_3_Cases_from_the_Poison_Control_Center_in_Marseille

Redakcja Iskial

Może Cię zainteresować

Witamina D3 – właściwości, działanie, normy, źródła witaminy D i suplementacja

Witamina D3 – właściwości, działanie, normy, źródła witaminy D i suplementacja

Ile witaminy D dziennie jest niezbędne dla zdrowia, na co pomaga witamina D, gdzie występuje i kiedy ją suplementować? Dowiedz się z naszego artykułu.

czytaj
Zdrowe ryby – czy można je jeszcze znaleźć i gdzie ich szukać?

Zdrowe ryby – czy można je jeszcze znaleźć i gdzie ich szukać?

Postępujące zanieczyszczenie środowiska sprawia, że coraz trudniej znaleźć zdrowe ryby, wolne od metali ciężkich i antybiotyków. Jednak nie jest to niemożliwe. Sprawdź, gdzie szukać dobrych ryb, które z nich warto spożywać, a których lepiej unikać.

czytaj